KAMEELVERHUUR

Kamelen in het Nederlandse polderland

Algemene informatie over kamelen

Het zal voor veel mensen vreemd in de oren klinken maar onze kamelen zijn net als paarden en koeien "huisdieren". Zij worden vaak als "rij- of lastdier" gehouden in grote delen van Azië. De laatste wilde kamelen leefden (of leven? hierover zijn de meningen verdeeld) in de Gobi woestijn in China, terwijl ze oorspronkelijk in een groot deel van Azië voorkwamen. Meer informatie hierover vindt U via Kameel en drommedarisdeze link http://nl.wikipedia.org/wiki/Kameel Door de Engelse benaming word de kameel vaak met de dromedaris verward. Een dromedaris wordt daar 'camel' genoemd en een 2-bultige kameel 'bactrian camel'. Ze behoren wel tot dezelfde familie maar zijn in uiterlijk maar zeker ook in karakter totaal verschillend. De drommedaris komt hoofdzakelijk in Afrika en Australie voor, de kameel in Azie. Op de foto rechts staat een drommedaris met jong en een kameelhengst. Hier is ook duidelijk te zien dat de kameel veel zwaarder van bouw is.

Herkomst

Onze kamelen zijn, voor een groot gedeelte uit eigen kweek, allemaal in Nederland geboren. Naast een aantal bruine (de natuurlijke kleur) zitten er ook enkele witte kamelen in onze groep. Dit is geen aparte soort maar een gefokte kleurvariant. Wij hebben op dit moment een 6-tal kamelen varierend in leeftijd van 4 tot 18 jaar. Deze dieren beschikken over een grote weide waar ze zomer en winder gebruik van maken en een ruime open stal.

Verblijf en verzorging

Een van de belangrijkste voorwaarden om gezonde dieren te houden is een goede huisvesting. Omdat kamelen goed bestand zijn tegen kou mogen ze het hele jaar door naar buiten op het weiland. Zoals op bijgaande foto te zien, is sneeuw geen enkel probleem. Bij regen en extreme kou staat er een ruime open stal ter beschikking waar de hele groep naar binnen kan. Het voedsel bestaat uit gras, krachtvoer, hooi, brood en wortelen in combinatie met voldoende vitaminen en mineralen.  Ze worden regelmatig door onze vaste dierenarts bezocht en indien nodig behandeld. Shariff 8 jaar oud

Er zijn in afgelopen jaren ook veel kamelen binnen onze groep geboren. Een mooi voorbeeld hiervan is SHARIFF een van onze huidige witte kamelen. SHARIFF is in april 2003 geboren uit een witte moeder maar de vader was een bruine hengst. Op de foto's rechts is Shariff resp 6 maanden en 8 jaar oud. Op de fotopagina staat een afbeelding van Shariff toen hij pas geboren was en een aantal foto's van de andere kamelen.

Vervoer en begeleiding

Omdat het belang van onze dieren op de eerste plaats staat worden zij tijdens het vervoer en bij de werkzaamheden op locatie altijd door onze eigen verzorgers begeleid. Deze kennen de dieren persoonlijk, en weten ook Shariff 4 maande oudhoe te handelen bij calamiteiten. Omdat deze dieren niet in een eenvoudige paardentrailer te vervoeren zijn, hebben wij voor het vervoer enkele speciaal gebouwde trailers en een ruime vrachtwagen beschikbaar. Om stress op latere leeftijd te voorkomen worden de jonge kamelen al vanaf het eerste levensjaar gewend aan dit vervoer door ze regelmatig over korte afstanden mee te nemen.

roos